Monthly Archives: April 2011

ASHRAFULRAZI

nisbah yang mulia

ashrafulrazi

ataupun razilashraf?

bertonggakkan paksi kebenaran, hidup mulia mati syahid itu cita-cita ku.

Advertisements

suka untuk saya re-post kembali entry ini….selamat membaca

https://ashrafrazi.wordpress.com/2010/12/08/maaf-tuk-berpisah/

 MAAF TUK BERPISAH

CERITA INDAH CINTA NYA KEPADA ILLAHI


Ukhuwah fillah abadan abada

image

Jangan dibiarkan aku kelemasan
kerana kelemasan itu menenggelamkan sang ruhi


fasiru fil ard..sentiasalah berjalan di atas muka bumi

saya suka berjalan. jauh atau dekat, cuba berjalan. berjalan ni kalau ikut bahasa, pergi bersiar-bersiar. bukannya jalan kaki sahaja. kalau jauh, jalan-jalan naik kereta la, ketapi ke..

hari ni, cuba mencari ketenangan di pagi hari. sekitar SKKU ni, banyak manfaat alam yang kita boleh ambil. this is life, rather than hustle and bustle of the city. huh. depan SKKU je ada tasik. dalam SKKU pun ada bnyk grass garden(field garden).

cuaca…menarik.. x sejuk sgt, x panas sgt. just nice around 14~15 degree. bertemankan henfon dan dompet. berfesyen kan sweater, jeans dan topi farid, aku berjalan. keseorangan. terlintas dalam benak fikiranku, bilalah boleh berjalan berdua ye? moga Allah cepatkan. amin.

keindahan yang dia ciptakan tiada bandingan. tidakkan kamu melihat keindahan itu, kata Allah. apakah nikmat yang kamu ingkari lagi?, tanya Allah. sungguh bukti kejadian keindahan alam ada didepan matamu,kata Allah.

hari ni, langit cerah membiru.matahari memancar kuning mewarnai bumi. angin berderu-deru tidak sejuk tetapi dingin yang sedap. bunga-bunga sakura mulai berguguran jatuh melitupi jalan-jalan sehingga menjadi “pink” jalan itu. jalan ku menuju ke tasik. Subahanallah, tasik. dalamnya pelbagai kehidupan. ikan-ikan riang berenang kegembiraan. bangau juga ada yang berterbangan, ada yang sedang mencari rezeki. juga si burung yang menyanyi kegembiraan. semua itu sedang bertasbih kepada Allah. memanjatkan kesyukuran kepadanya. semua yang ada dibumi ini, berjalan atas fitrah yang telah ditentukan oleh sang pencipta yang esa.

<Al anbiya 32>

…Dan kami menjadikan langit sebagai atap yang terpelihara, namun mereka tetap berpaling dari tanda-tanda(kebesaran Allah) itu(matahari, bulan, angin, awan, dan lain-lain)..


Tadi, kami pergi Ansan, multicultural food street.

Ansan, one of the most popular place for multicultural food street. hmmh, guess what, multicultural food street city? or so-called 돼지고기 street or what. and really makes me step back when i see this:

 what is this??? daging anjing lerr…

huhu….yes, for the first time in my life time see this kind of…..erkk. anjing pon comel kott…

haha, back to the story. we went to Ansan today. just want to taste the taste of  Indonesian food. i’ve never been to Indonesian, yeh, but at least i ate the original one here. taste great. halal also halal. no worries. I’m not alone there. I went there with them.I wish i dont call them “junior” but wish i do call them “my sahabat” which makes me feel better,   khalish, edy,luqman,ucop and adzrin went together with me. really make my stress pull out. best lepak ngn korang!!

nasi campur, ikan gurami(erkk.betol ke nama ni), tauhu sumbat, tempe, ayam bakar, rendang sapi, teh panas, coconut milk, teh ais. sedap!! lagi-lagi kalau perut tengah berbunyi. hehe

banyak nye tempah makanan!!

this called: tauhu sumbat but we called it tauhu sumbat dengan bihun goreng(ada bihun dlm tu) tapi superb sedap.

ikan gurami namanya~~

ucop makan nasi rendang sapi.. sapi-Al baqarah. kisah kaum yahudi dengan sapi. ujian sapi keatas kaum yahudi. hehe, sempat lagi masukkan cerita sapi.

abes makan,get ready to perform pray. eat all what u want to eat, but dont you think from who we get the food?  get to the point, our goal as a muslim/humane/citizen or whatelse is stated in az-zarriyat-56: I have only created Jinss and Men, that they may serve Me… to him we pray and only to him..Allah.

from “warung” to masjid takes about 15minutes by walking. lega…jumpa masjid. Alhamdulillah ada seorang saudara indonesia yang membawa kami ke masjid ini. kalau dibiarkan kami mencari sendirian, pasti tak kan ketemui. hmmh, panjang ceritanya. sebenarnya, masjid ni dulunya terletak di tempat yang mudah dicari dan dekat dengan train station. but, from what i heard the owner of the place did not like what they(muslim people) do. dengan alasan, ramai orang selalu masuk kat situ(of course la, masjid where a place to get around with others in a purpose of Ukhwah islami). depa apa tau. owner of the place tu tak suka lantas ingin kosongkan tempat itu. Ya Allah, satu lagi perkara yang aku saksikan berlaku diatas muka bumi ini, penindasan. kuatkanlah kami. dihalau daripada dijadikan tempat itu musolla. sungguh kejam. so, picture above is the new place of Masjid Mustaqim. Insyaallah, hikmah wal barokah. nice place, look comfort for musafir, clean. quite space able. hmmh. tetapi, apa yang menariknya, the place was a church before. huhu. lagi satu penyaksian daripada aku sendiri, dimana church dijadikan masjid. moga-moga ketika ustaziatul alam(puncak kegemilangan islam) bnyk church2 yang dijadikan masjid untuk di imarahkan lagi. Amin…  so, after solat, we share some experience/talk/story with ikhwah from seberang . masyaallah, hebat mereka ni, ta’lim every week. Alhamdulillah, jejak yang harus diikuti, begitu juga dengan aku, usrah once a week, makes me really2 go in tarbiah. love it love it. takkan aku berpaling dari jalan ini. tsabit(konsisten)kan lah aku ya Allah. eh, orang-orang indonesia yang saya jumpa setakat ni di korea, semuanya nice-nice. tak seperti yang dibilangin di Malaysia dong. just like today, sanggup saudara tadi bawak kami ke masjid walaupun jauh, moga pahala dan barakah datang padanya Amin.

  they served us OREO(과자 actuallyㅋㅋ) and orenji juice.  siap pojang(bungkus) kan lagi oreo yang tak abis tu. dapat la khalish makan puas-puas ye! hehe. moga barakah buat mereka, melayan tetamu ni satu peluang untuk dapat ganjaran yang besar daripada Allah taw.  Lafaz  dalam hadith “falyukrim jaarahu” bermaksud perintah memuliakan tetamu.  moga ganjaran buat mereka. amin.

last but not least, on the way back to home, singgah la jap foreign market, kat sini ler jual segala benda yang halal especially daging la. hehe. so, sempat la tadi beli indo-mi. hehe.

huhu, da dua kali da aku datang sini, setahun yang lepas, time kembar aku datang. bulan 4 gak. so, genap setahun lah. hehe. tapi, setiap kali aku datang, aku mendengar cerita yang sama. cerita tentang aktiviti yang berlaku pada hujung minggu di kawasan ini. huh, dari dulu hingga sekarang masih belum berubah jalan ceritanya itu. ceritanya begini: every weekend,sabtu malam jumaat la besenya, memang dari seluruh pelusuk tempat, orang-orang indonesia, philiphine, china n negara-negara lain berkumpul di ansan multicultural village city ni. apa mereka buat? hmmh, mereka berkumpul dan berpesta. so what? its common in Korea isnt? tetapi apa yang menyedihkan yang aku dapati daripada cerita ini adalah, orang-orang indonesia(tittle islam) pun turut serta berpesta dengan meminum arak dan segala gelombang kemaksiatan bergelumang disitu. hmmh, banyak kerja kita ni ye, para da’ie sekalian. masih panjang dan jauh. so, beringat lah, malam minggu janganlah jejak di kawasan dataran kat situ.

sesungguhnya Allah lah yang membolak balikkan hati-hati mereka, dan Allah juga lah yang berkuasa memberi hidayah kepada hamba-hambanya. moga hidayah mengiringi disetiap pelusuk tempat di dunia ini Amin…


Diuntai mutiara sufi menjadi azimat menuju firdausi

Kurasakan ada sinarnya di hari akan datang, kerana ketentuan adalah milik sang abadi.

dalam meniti kehidupan, ada tangan yang meringankan beban kita

sekalipun cinta telah ku uraikan, dan ku jelaskan panjang lebar, namun jika cinta ku datangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri

tetapi sedarlah, cinta yang hakiki itu hanyalah pengabdian diri kepadanya

di sebalik senyum wajah itu, terungkai seribu erti, terpendam sebuah memori

gedung ilmu itu manfaat bagi semua

kembara ilmu selaut cahaya milik tuhan tiada bertepi, diselam tak cecah ke dasar, ditimba tak luak setitis

kembara misi lembah nurani menakung titisan ilmu suluhan budi resapan dari akal yang murni

lembah nurani fitrahnya suci
jangan ditinggal gersang
jangan dibiar hitam
gersang nurani kerana tiada ilmu
hitam nurani kerana dosa bertimbun

noda di hati melemahkan minda
kembara sufi terasa sukar
sesatlah di dalam pelayaran
hanyut tiada pedoman
akhirnya karam dalam kegagalan

jadilah diriku…kembara di negeri orang demi kembara ilmu yang tercinta


nafsu nafsu…jom lawan…!!!!

http://krunchieroll.blogspot.com/2011/04/lagi-bagus-dari-malaikat-perghhsss.html