kalo orang tanya, inilah jawapan, malas da nak jawab..seryes…

ustaz saye cakap,
“tak payah nak susah2 kan keadaan, macam pergi carik sumber2 die masak: pergi dapur tengok kicap ape die guna, minyak ape, air dari mana. smpai carik ke akar umbi. last2 dapat tau..tak boleh pon makan sebenarnye. sebab kalau nk kire, kalau selidik semua makanan kat sini, mmg semua pon tak boleh makan. kalau memang ternampak depan mata @ memang da tau dari awl die masak pakai itu ini, tercampur babi ke sah-sah la haram makanan tu. so ambil laa rukhsah bila berada dekat negara2 macam ni” -ustaz ridha
haihh.. banyak kali da sebenanye kitorang bincang pasal menda ni
ustaz ustazah pon da lebih 10 orang juga tanye.. semua pon bg jawapan yang sama
korea kalau nak tau memang mana2 pon ade babi
makanan laa bab paling susah sekali kat sini T.T
*rindunyee masakan malaysia uhuu T.T*

kat sini dalam meggi pon ade serbuk babi, biskut2 pon ade babi
coklat, aiskrim, hmm nak kate semua la
dorg mesti akan masukkan jugak serbuk perisa babi
so nk makan tu memang amek 3-4 minit nak belek ingredients je
persoalannya.. sebenarnya..tak pe je kan makan kt restoran tadi tu?
ke saye salah faham wahai ustaz? T.T
kalau sesape yang ade bace entry nih and rase pegangan saya salah.. sile lah tegur ye ^^
saya pon manusia je.. masih belajar hukum-hakam islam..bukanlah manusia yang sempurna huhuhu ^^
saya tau..kalau dah keadaan mcm korea ni
seelok-eloknya carilah tempat yang bersih dan memang terasing daripada sumber2 yang haram uhuu..insyaAllah lepas ni akan kurangkan pergi tempat2 macam tu T.T

(diambil lagi daripada blog orang ini. aku mmg malas r nak tulis bnda yang dah sedia ada. hahaha..)

http://krunchieroll.blogspot.com/2010/05/sorang-budak-itam-di-luar-malaysia-amek.html


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: