…..saya ada usrah, anda?……

ada orang selalu cakap, usrah ni cam extreme agama je, wat bese2 sudeyh. xyah nak usrah2. baca buku je r, blog banyak je pasal agama, semayang banyak2, baca quran sampai letih ke, cukup la tu, tak payah usrah2 pun tak apa.

yeke? macam tu ke anda berfikir? saya yakin anda tak berfikir seperti itu. hehe.sebab saya pon x pernah pikir macam tu tyme jahililiyah dulu2. kenapa kene usrah? jangan banyak tanya, apa kata try masuk dulu, KONSISten dan jangan cepat mengalah. anda pasti temui kesedapan itu. hehe. hati ini, kalau tak dibasahi, pasti akan kering. tarbiah itulah yang membasahi jiwa dan hati sanubari kita. tatkala keadaan sekeliling kita yang penuh bergelumang dengan kancah kejahilian, apa kita kita menyelak keluar daripada keadaan itu dengan mentarbiahkan diri kita dan orang lain. tarbiah, dan tarbiah.. kenapa perlukannya. tarbiah bagi saya, ibarat gula merah didalam kuih onde2(buah melaka). tanpa gula  merah tu dan makan tepung hijau tu je, tak ke rasa uwekkkk… kita perlukan kemanisan itu. hehe.

mana nak cari kemanisan itu? dalam usrah, semuanya tentang pentarbiahan diri dan sekeliling kita. ibarat  “surfactant” dimana water dan hydrophilic itu bersama2. erk??faham ke? sapa yang faham, faham la. sapa tak faham amik je contoh kuih onde2 tadi. sama je.

meh saya bagitau apa ada dalam usrah. hehe.dalam usrah, ada makan2, pegi picnic, jalan2, jumpa orang tu orang ni, handle program, tido sama2, kongsi cerita peribadi…dan macam2 lagi. saya sayang usrah saya. yela, usrah tu family, sapa tak sayang family.hehe.. dalam usrah jugalah yang mematangkan diri kita semenanya. bagi yang da ada usrah tu, kekal lah anda didalam kencah usrah itu, sebab once you dah terjebak dengan usrah2 ini, janganlah toleh kebelakang ye. temuilah harta yang tak ternilai itu dalam usrah. apa harta tu, harta itu adalah kefahaman tentang islam. basah kan lah hati kita ini dengan mendapat kefahaman tentang islam itu, moga2 suatu hari nanti janji Allah pasti kita perolehi, amin. sesungguhnya, carilah dan berusahalah dalam menemui redha Allah, kerana redhanya sahajalah yang membenarkan kita ke syurganya yang abadi, amin.  jom join usrah. maaf kalau ada tak kene dengan pena ku in tentang usrah, yelah, setengah orang sensitip bnda ni, kalo ada apa2 nak tegur, email lah kat sya at k.c_ashraf@yahoo.com.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: